Er is een stroming die stelt dat het verschil tussen goede leiders en groten een leergierigheid is. De leesgewoonte van 500 pagina's per dag van Warren Buffet is een goed voorbeeld.

En ik ben het helemaal eens met auteur Simon Sinek dat "grote leiders degenen zijn die zichzelf als student beschouwen, ongeacht hun status."

Daarom heb ik ontdekt dat mentorschap een van de meest waardevolle tools is in mijn persoonlijke leiderschapstoolkit. En daarom vind ik dat iedereen een mentor (of meerdere) zou moeten hebben.

Hier zijn vier van de vele voordelen van mentorschap:

Je krijgt een belangrijk, nieuw perspectief

Een van de grootste voordelen van het hebben van een mentor is dat hij of zij je een nieuw perspectief kan geven. Een van mijn mentoren is bijvoorbeeld een chief operating officer. Omdat hij buiten het contactcenter werkt, biedt hij een ander standpunt dan ik vanuit mijn contactcenter. Hoewel mijn toegewijde focus op het contactcenter me over het algemeen goed van pas komt, kan het me ook hinderen als een geheel nieuwe aanpak de beste oplossing is voor een uitdaging.

Een andere kijk stelt mij ook beter in staat om andere afdelingen te ondersteunen. Ik kan hun focus beter begrijpen en wat voor hen belangrijk is. Het geeft me een breder besef van wat andere groepen van mij en mijn team nodig hebben, en wat ik kan doen om waarde toe te voegen aan de hele organisatie.

Ik heb ook een CEO, een chief customer officer en een vice-president financiën als mentoren. Elk geeft me inzichten die ik simpelweg niet zou hebben als ik uitsluitend vanuit een enger gezichtspunt zou werken.

U kunt gebruikmaken van ideeën van buitenaf

Door te delen hoe ze hun eigen uitdagingen hebben overwonnen, hebben mijn mentoren me geholpen unstuck van oude manieren om dingen te doen, die gewoon niet de resultaten opleverden die ik wilde. Misschien zit je vast aan iets dat je mentoren al hebben overwonnen, en ze kunnen met je delen hoe ze het hebben gedaan.

Evenzo kan het waardevol zijn om mentoren te hebben die buiten uw branche werken. Enkele van de beste ideeën en inzichten komen voort uit gesprekken die niets te maken hebben met de actuele onderwerpen in uw naaste omgeving. Deze ideeën en inzichten kunnen zeer nuttig zijn voor uw team en organisatie, vooral als u probeert te innoveren en grote verbeteringen aan te brengen in de werking van uw contactcenter.

U kunt de richting van uw carrièrepad testen

Blootstelling aan mentoren en netwerken buiten uw branche is ook een belangrijk middel om te bevestigen of u op het juiste carrièrepad zit. Wanneer je in contact komt met leiders in andere sectoren en in andere rollen, opent dat je ogen voor verschillende carrièremogelijkheden. Het kan de vraag oproepen: “Doe ik wat ik echt wil doen? Of zou ik meer geïnspireerd en effectiever zijn door iets anders te doen?”

Als u besluit een professionele spil te maken, is een netwerk van contacten in het gebied dat u wilt nastreven nuttig om in eerste instantie een nieuwe functie te vinden, maar ook om u te begeleiden om te slagen op uw nieuw gekozen pad.

Het versterkt uw waarde

Ik aarzel niet om voor mijn team te pleiten, maar ik ben soms terughoudend om zo fel voor mezelf te vechten. Ik geef altijd voorrang aan mijn bedrijf, medewerkers of klanten, maar meestal niet aan mezelf. Dit is een ander gebied waar een mentor kan helpen.

Mijn mentoren geven me hun mening over mijn waarde. Ze zullen me erop wijzen wanneer ik mezelf of het werk dat ik doe tekort doe, en ze moedigen me aan om de erkenning te krijgen die ik verdien.

 Download het eBoek

Succesvolle leiders inspireren anderen om betere gewoonten aan te nemen en daaraan vast te houden. U breidt bijvoorbeeld de voordelen van mentorschap uit naar uw team.

Verbeter uw leiderschapsvaardigheden verder door een gratis exemplaar van het Serenova e-book te downloaden, 7 gewoonten van zeer effectieve leiders in het inhoudscentrum.